Био-библиография

Продукти
10,00 лв. 8,00 лв.
  • Кат. номер: 4840
Опции за покупка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Няма съмнение, че професор Андрей Пантев, комуто е посветен настоящият труд, винаги е осъзнавал иронията и неопровержимостта на латинското “Движението е всичко, целта е нищо”. При него нищо от изреченото или оставеното върху хартия не е правено “по целесъобразност”.

Струва ми се, че не всеки разбра метафората на доц. д-р Румен Генов, когато на 11 декември 2003 г. в НДК го назова “ексцентричен тематичен номад”. Само мобилността на погледа и преобръщането на прочетените книжни страници могат да ти създадат име, от нито една сричка в което да не се срамуваш, и могат да те заредят с енергия за неопровержими научни новини и социално-политически прозрения. Обръщайки се назад, неговите ученици, изследователи и критици не могат да не се изненадат – в творческата биография на проф. Пантев силата и стойността на ефирното и писаното слово са необичайно сравними, така както самият той в историческите си трудове неконюнктурно симпатизира на феномените на “бялото” и “черното”, на “врага” и “приятеля”, на “падналия” и “изстреляния”.

Био-библиографията на проф. дин Андрей Лазаров Пантев се реализира по повод 65-годишнината му, но беше провокирана от уникалността на научноизследователската, преподавателската, експертната и публицистичната му дейност в национален и международен мащаб, покриваща един завиден цикъл от 40 години.

автор: Милена Цветкова

издателство УИ "Св. Климент Охридски"

София

2004 г.

меки корици

много добро състояние