Утопия

Продукти
14,00 лв. 11,20 лв.
  • Автор: Томас Мор
  • Кат. номер: 3206
Опции за покупка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

В книгата „Утопия“, Мор описва въображаем остров като място със съвършената социална, правна и политическа система.

Томас Мор с трактата си „Утопия“ критикува социалните порядки на своето време. На тогавашната действителност той противопоставя идеалния строй на острова „Утопия“, където няма частна собственост. Земята и всички средства за производство принадлежат на държавата, която е федерация от градове. Всички хора са заети с трудова дейност. От физически труд се освобождават само онези лица, притежаващи изключителни умствени способности и занимаващи се с научна работа.

Мор предлага проект на комунистическата форма на организация на трудовата дейност. Социалната структура на обществото започва със семейството и завършва с града. На висока почит е образованието на децата. Жените имат равни права с мъжете. Подобно на Платон („Държавата“) изисква ликвидиране на собствеността на отделните индивиди в полза на държавата, религиозна толерантност, възможния минимум религиозни догми и предаване на младежта и нейното възпитание в ръцете на духовенството. Утопийците живеят в условия на равенство в труда, липса на противоположност между града и селото, между умствения и физическия труд при демократично управление.

Томас Мор мечтае преминаването към новия строй да се осъществи по мирен път. Мор защитава католицизма и върховната власт на папата, обявява се против лутеранците и отказва да признае краля за глава на църквата. Обвинен в държавна измяна, той е осъден да бъде обесен, разчекнат и разчленен (обичайното наказание за предатели, които не са благородници), но Хенри VIII заменя начина на екзекуция с обезглавяване. Екзекутиран е на 6 юли 1535 г.

издателство Партизсат

София

1970 г.

твърди корици