Създаването на СДС 1988-1991 г

  • Кат. номер: 2890

„Господин Методи Спасов е разказал този период с най-голямата обективност, на която е способен човек, участвал непосредствено в събитията. На първо място, прави впечатление неговата изчерпателна фактология. Както списъкът, така и характеристиките на всички действащи лица - организации и отделни личности - са представени стегнато и въпреки това достатъчно ясно. Разкрити са техните вътрешни борби и противоречия. Посочена е тяхната еволюция.
Може би най-ценното в тази книга е опитът да се разкрие вътрешното противоречие на тези събития. Плахият опит на перестройчиците да променят козметично опротивелия образ на социализма и мощната воля на хората да преобразят коренно своето общество. Авторът е успял да покаже особено релефно неспособността на тогавашните опозиционни водачи да поведат народа в желаната от него посока. Това личи особено ясно при описанието на митинга на 14.121989 г. Тогава именно Жельо Желев, Петко Симеонов, Константин Тренчев и Христофор Събев правят всичко възможно да обуздаят революционния гняв на хората, И да спасят комунистическото правителство. Същата половинчатост характеризира поведението на същите хора и на Кръглата маса, и при оценката на резултатите от явно фалшифицираните избори за Велико народно събрание.
Особено ценни са и разкритията за ролята на тогавашния съветски посланик Шарапов при свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Сега вече недвусмислено е установено, че превратът е организиран от Москва и проведен от верните на Кремъл Андрей Луканов и Петър Младенов. Разкрита е също така стратегията на ЦК на БКП да си създаде кротка и послушна опозиция с определена от партията роля в псевдореволюционния сценарий на. "промяната". Разобличени са всевъзможните опити на БКП да вмъкне свои хора сред опозиционните водачи, които в течение на времето един след друг се саморазкриват. А може би някои не са разкрити и досега.
Много поучително е подчертано маргинализирането на двете основни традиционни партии РСДП(о) и БЗНС. Първата - не успяла да застане на ясни социалдемократически позиции, а втората - не смогнала да преодолее традиционните си вождистки противоречия. В резултат на това на изборите през октомври 1991 г. и двете не преминават четирипроцентовата бариера. Но със самостоятелното си участие попречват на Съюза на демократичните сили да получи необходимото му самостоятелно мнозинство в парламента.
Припомнянето на бурния период 1988-1991 г е особено необходимо днес. Когато предстоят нови решителни избори. Когато е особено необходимо единство. Когато е наложително както СДС, така и ЕС, така и всички други националноотговорни политически сили да не изостанат още веднъж от очакванията на избирателите.“
Светослав Лучников

издателство ИК ГУТЕНБЕРГ

София

2001 г.

меки корици

много добро състояние

20,00 лв. 15,00 лв.
Базова цена: 15,00 лв.
Моля, изберете: