Митове и легенди за съзвездията

  • Автор: Ангел Бонов
  • Кат. номер: 2061

Звездите и съзвездията са привличали погледа на хората още в зората на техния съзнателен живот. По звездите те са се ориентирали при своите пътувания из непознати местности. Още в древността небето е било разделено на участъци — съзвездия, във всяко от които по-ярките звезди образуват характерна фигура. Водени от своята поетична фантазия, хората на древността са дали на съзвездията удивителни имена. Небето е изпъстрено с герои от митологията и легендите: Херкулес, Касиопея, Андромеда, Лира, Дракон…

Тези имена на съзвездията, останали от древните гърци, са възприети в науката. За да ги разберем, необходимо е да се запознаем с легендите и митовете, от които произлизат. А тези легенди и митове са толкова увлекателни със своята поезия и богата фантазия, че всеки би изпитал удоволствие, когато ги чете. С вещина и умение авторът ни разказва за тази древна митология, като стига до днешното научно състояние на въпросите.

Книгата е богато илюстрирана.

Ангел Бонов завършва  математика в Софийския университет и защитава кандидатска дисертация по астрономия. Работи като асистент по астрономия пре професор Никола Бонев от 1946 г.,избран е за доцент и заместник декан. 

 

издателство Наука и изкуство

София

1972 г.

твърди корици

добро състояние

 

 

4,00 лв. 3,00 лв.
Базова цена: 3,00 лв.
Моля, изберете: