Джуандзъ

5,00 лв. 4,00 лв.
  • Марка: Джуандзъ
  • Кат. номер: 1637
+ -
Купи
Моля, изберете:

"Веднъж Джуан Джоу сънувал, че е пеперуда - пеперуда, която прелитала бързо, пърхайки с крилца; била щастлива и правила това, което й харесва. Тя не знаела, че е Джуан Джоу. Внезапно се събудил, и ето че бил ясно и несъмнено Джуан Джоу. Но той не знаел дали е Джуан Джоу, който сънувал, че е пеперуда, или пеперуда, която сънува, че е Джуан Джоу. Между Джуан Джоу и пеперудата трябва да има някаква разлика! Това се нарича Преобразяване на Съществата ". Джуандзь
Философията на Джуандзъ изумява с лекия и блестящ полет отвъд пределите на обикновения език и познатата ни метафизика и философски анализ, отвъд хоризонта на разбиранията ни за истина и битие. Спонтанното течение на естеството, наречено от Лаодзъ Дао (Път), я поставя в корена на далекоизточната мъдрост. Продължението на тази философия намираме в китайския Чан будизъм.
В това българско издание на Джуандзъ е използван основно преводът на Бъртън Уотсън: "Burton Watson. Chuang Tsu. Basic Writings", признаван за най-добрия текст на Джуанзъ на английски. Използвани са също за сравнение фрагменти от други значителни преводи.

издателство Екстрем

София

2008 г.

меки корици

дарствен надпис

петънца по корицата

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!