Последните мигове и гробът на Васил Левски

Продукти
5,00 лв. 4,00 лв.
  • Автор: Николай Хайтов
  • Кат. номер: 1562
Опции за покупка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

“В биографията на Левски Иван Унджиев посвещава много страници на различните известия относно неговия гроб, за да приключи накрая с думите: „Въпросът остана пак открит и гробът на Апостола не можа да бъде намерен. Времето е заличило всички следи и много е съмнително дали ще бъде въобще открит някога“ (Ив. Унджиев, „В. Левски“, С., 1947, стр. 1084).

Двадесет години по-късно Р. Стоянова прави нов, изчерпателен опит да систематизира известията за местопогребването на Левски, но за съжаление в изводите си тя не отива по-далече от Унджиев и свършва с, кажи-речи, същото заключение: „Тялото на Левски е било заровено някъде наблизо до бесилката, но гробът не е установен и остава неизвестен“ (Р. Стоянова, сп. Музеи и паметници на културата, кн. 3/1965 г.).

Интересно е, че както Унджиев, така и Р. Стоянова или напълно са пренебрегнали, или не са били запознати с доклада на П. В. Алабин, където е ясно казано, че останките на Левски са заровени в Позорните гробища. Освен това те явно са били затруднени от многото известия по въпроса за местопогребването на Апостола и главно от отчайващите между тях противоречия и преди всичко — от липсата на какъвто и да било надежден първоизточник.

По една щастлива случайност сега вече разполагаме с такъв първоизточник, който идва да потвърди писаното в доклада на П. В. Алабин на 28. X. 1878 г. Това е един кратък разказ от изповедника на Левски пред бесилото - ИКОНОМ ПОП ТОДОР СТОЯНОВ МИТОВ, учител и свещеник при църквата „Света Неделя“ в София през 1873 год., когато Левски е бил обесен“

 

издателство Христо Г. Данов

Пловдив

1985 г.

твърди корици

много добро състояние