Духът на Япония / Изгубени птици

Продукти
9,50 лв. 7,60 лв.
  • Кат. номер: 7328
Опции за покупка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

„Духът на Япония е проникновено есе на Рабиндранат Тагор, посветено на самобитната японска култура и душевност и на извечното противостояние между Изтока и Запада.
Из книгата: „В Япония демонстрацията на власт и богатство не е преобладаващият елемент. Тук човек вижда навсякъде символите на любовта и уважението, а не на амбицията и алчността. Той вижда хора, които са извадили и пръснали щедро сърцето си в най-обикновените си съдове за всекидневна употреба, в своите обществени институции, в сдържаните си обноски и в подхода си към нещата, който е не само сръчен, но и изящен във всяко движение.“

„Изгубени птици“ е необикновена философско-поетична творба на Тагор, силно повлияна от японската естетическа традиция, написана по време на тримесечния му престой в Страната на изгряващото слънце.
Из книгата: „Аз дойдох на твоя бряг като странник, живях в дома ти като гост, тръгвайки си, прекрачвам твоя праг като приятел, моя земя.“
„Денят на труд е свършил. Скрий лицето ми в твоята прегръдка, Майко. Нека да заспя и да сънувам.“
„Бог идва при мен в сумрака на вечерта ми с цветята от моето минало, които са все така свежи в неговата кошница.“

Рабиндранат Тагор (1861–1941), „бардът на Бенгал“, е монументална фигура, която за Индия има същото значение, каквото Шекспир за Запада. Поет, драматург, неповторим разказвач, художник, композитор и мистик, Тагор получава Нобелова награда за литература през 1913 г. и става първият неевропеец, удостоен с това престижно отличие.

автор: Рабиндранат Тагор

издаелство Пергамент Прес

София

2020 г.

меки корици

нова